Следваща страница Предишна страница Съдържание

9. Необходими предварителни условия за базарния стил

Хората, които първи прегледаха и изпитаха този документ постоянно повдигаха въпроси относно предварителните условия за успешна разработка в базарен стил, включително както по отношение на квалификациите на лидера на проекта, така и състоянието на кода, когато стане публично достъпен, и лидерът започне да се опитва да изгражда общност от съразработчици.

Съвсем ясно е, че човек не може да започне да кодира още от самото начало в базарен стил [IN]. Така може да се тества, да се отстраняват грешки и да се подобрява кода, но би било много трудно са се начене проект в базарен стил. Линус не се и опита го стори. Нито пък аз. Вашата зараждаща се общност от разработчици има нужда от нещо, което може да се стартира и да се изпитва; нещо, с което да може да си играе.

Когато наченете изграждането на една общност, това, което трябва да можете да предложите, е правдиво обещание. Няма нужда програмата ви да работи особено добре. Може да е незряла, пълна с грешки, недовършена, да е зле документирана. Това, в което тя не трябва да се проваля е а) да тръгне, и б) да убеди потенциалните разработчици, че може да се развие до нещо наистина хубаво в едно обозримо бъдеще.

Както Linux, така и fetchmail станаха обществено достояние, когато вече имаха силен и привлекателен основен дизайн. Мнозина, мислещи за базарния модел, както го представих тук, съвсем вярно определят това за критично, а след това скачат на заключението, че е необходимо лидерът на проекта да проявява интуиция в дизайна и ум.

Но Линус се сдоби с дизайна си от Unix. Аз взех моя от предшественика му -- popclient (въпреки че по-късно той се промени много, дори повече от Linux, ако говорим пропорционално). И така, трябва ли наистина лидерът/координаторът на едно начинание в базарен стил да има изключителен дизайнерски талант, или може да мине, възползвайки се от таланта на други?

Според мен не е чак толкова важно координаторът да може да измисля изключителни, блестящи дизайни; напротив -- от критична важност е той да може да разпознава добрите идеи в дизайна от други хора.

Проектите на Linux и fetchmail са доказателство за това. Линус, въпреки че не е (както казахме по-горе) изключително оригинален дизайнер, показва невероятно умение да разпознава добрия дизайн и да го интегрира в ядрото на Linux. А и аз вече описах как единствената най-мощна идея в дизайна на fetchmail (SMTP пренасочването) дойде от друг човек.

Първите читатели на този документ ми направиха комплимент, като предполагаха, че съм склонен да подценявам оригиналността на дизайна в базарните проекти, защото самият аз го умея, и го приемам за даденост. Може и да има нещо вярно в това -- дизайнът (за разлика от кодирането или отстраняването на грешки), определено е най-силната ми черта.

Проблемът да си умен и оригинален в софтуерния дизайн обаче се състои в това, че се превръща в навик -- започваш да правиш нещата готини и сложни, когато трябва да са прости и смислени. Провалял съм проекти по тази причина, но все пак се предпазих от това с fetchmail.

И така, смятам, че проектът fetchmail имаше успех, отчасти защото ограничих склонността си да се правя на умен; това е довод (поне) срещу оригиналността в дизайна при успешните базарни проекти. Вземете например Linux. Да предположим, че Линус се беше опитвал да изтегли фундаментални нововъведения в дизайна на операционната система по време на разработката; дали въобще получилото се в резултат ядро щеше да бъде така стабилно и успешно като това, което имаме?

Разбира се, необходимо е едно основно ниво умения за дизайн и кодиране, но смятам, че почти всеки, който сериозно се замисля да стартира такова базарно начинание, ще да е над този минимум. Вътрешният пазар на репутацията в обществото на отворения код упражнява едва доловим натиск върху хората да не начеват разработка, която не са компетентни да следват. Засега това като че ли работи доста добре.

Има и едно друго умение, което обикновено не се свързва с разработката на софтуер, а аз мисля, че е също толкова важно за базарните проекти, колкото и разумът в дизайна, а дори и по-важно. Един координатор или лидер на базарен проект трябва да умее да общува с хората.

Това би трябвало да е очевидно. За да се създаде общност от разработчици, трябва да привличаш хора, да ги заинтригуваш с това, което правиш, и да бъдат доволни от количеството работа, която вършат. Техническото бръщолевене има още много хляб да яде, докато го постигне, но това далеч не е всичко. Има значение и личността, която проявяваш.

Неслучайно Линус е готин пич, който кара хората да го харесват и да искат да му помогнат. Неслучайно аз съм енергичен екстроверт, който обича да работи с много хора, и притежава някои от характерните черти и инстинктите на неизявен комик. За да сработи базарният модел, от огромна помощ би било ако можете поне мъничко да очаровате хората.


Следваща страница Предишна страница Съдържание